Co dělat, když mě někdo sleduje přes iPhone?

Společnost Apple je mimo jiné známá tím, že soukromí svých zákazníků bere jako prioritu. Díky tomu se uzavřený systém iOS může stále pyšnit mnohem větším skóre oproti konkurenčnímu systému Android. I přes to při troše nepozornosti můžete o své soukromí velmi snadno přijít. Např. tím, že s někým sdílíte své Apple ID nebo s někým sdílíte svojí polohu. A to i aniž byste si toho všimli. Často tato situace nastává po rozchodu partnerů nebo při jiné životní situaci. Co tedy dělat, když mě někdo sleduje přes iPhone nebo jiné zařízení od Apple?


Někdo mě sleduje přes iPhone? Kdo to je?

Přesnou odpověď vám na tuto otázku říct nedokážeme. Určitě ne, pokud zařízení nemáme přímo před sebou a nevidíme, co je v něm a jak nastavené. Dá se ale předpokládat, že to může být někdo z vašich blízkých, kdo měl přístup k vašemu zařízení nebo přihlašovací údaje k vašemu účtu. Jak jsme již naznačili v úvodu článku, může jít např. o partnera, o další příslušníky rodiny nebo o někoho z vašich přátel.

Nezapomínejte na to, že pokud jste obětí podobného chování, jedná se o trestný čin.

Jak se může sledování projevovat

Pokud má někdo přístup k vašemu kalendáři, připomínkám nebo zprávám, pak pravděpodobně má tento člověk přístup k vašemu Apple ID. Stejný problém se týká sdílení vaší polohy, ke které může mít v reálnem čase přístup někdo jiný. Dalším velice citlivou oblastí, kterou lze tímto způsobem sledovat, jsou fotografie uživatele, které se průběžně nahrávají na iCloud.

Co dělat, když mě někdo sleduje přes iPhone?

1. Používejte zásadně svůj účet!

Prvním pravidlem, aby nedocházelo k tomu, že vám někdo narušuje soukromí, je používání výhradně svého Apple ID účtu. Zároveň byste se neměli s tímto účtem trvale přihlašovat na zařízení, která nejsou vaše.

Pokud si chcete zkontrolovat, jaké Apple ID používáte, přejděte do Nastavení -> nahoře vyberte své jméno a zde zkontrolujte, zda se jedná o váš účet. 

Pokud máte podezření, že k tomuto účtu přihlašuje někdo neoprávněně, okamžitě si změňte své heslo přes tlačítko Hesla a zabezpečení.

Pokud je na vašem zařízení přihlášeno Apple ID někoho, koho na svém zařízení mít nechcete, doporučujeme nejprve vypnout službu Najít iPhone, Apple ID odhlásit a iPhone obnovit do továrního nastavení. Jedině tak docílíte toho, že se nebudou různé Apple ID účty mezi sebou „prát“ a váš iPhone bude fungovat správně.

2. Vypněte Rodinné sdílení

V Nastavení vašeho účtu najdete položku Rodinné sdílení. I přes tuto funkci můžete sdílet s dalšími uživateli Apple zařízení svůj obsah a předplatná. Pokud jste organizátor Rodinného sdílení, můžete ho zrušit nebo danou osobu ze sdílení odstranit.

Pokud jste naopak pouze členem rodinného sdílení, můžete ho po kliknutí na své jméno opustit.

3. Zkontrolujte, s kým sdílíte svou polohu

Aplikace Najít umožňuje uživatelům Apple vyhledat na mapě svá zařízení, ale také své přátelé, kteří také vlastní iOS zařízení a chtějí s vámi sdílet polohu. Sdílení polohy však může být pouze jednostranně. To znamená, že ji může sdílet pouze jedna strana.

Přejděte do aplikace Najít (na starších zařízeních Najít přátelé) a v seznamu Lidé zkontrolujte, jestli zde není někdo, s kým si polohu sdílet nepřejete. Pokud ano, klikněte na tohoto člověka v seznamu a v nabídce sjeďte úplně dolů. Zde uvidíte možnost Zastavit sdílení polohy a Odebrat. Oběma těmito volbami přestanete s daným člověkem sdílet polohu.

Máte stále problém?

A co když mě stále někdo sleduje přes iPhone, i když jsem tyto kroky podniknul(a)? Obraťte se na náš servis. Provedeme kontrolu nastavení vašich účtů klidně za vaší přítomnosti a společně nastavíme účty tak, aby vaše soukromí nebylo narušeno. Najděte si náš servis nebo nám napište na servis@appleking.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *